top of page

VUOKRATAAN

Vuokrattavana  toimistotiloja Kontiontalleilta.

2 h/ keittiö/ wc/  n. 40-50 m2

Yhteydenotot

Pertti Jääskeläinen

044 5698 217

pertti.jaaskelainen@kajaani.net

Historiallisesti arvokkaita rakennuksia.

Kontiomäen tärkeä risteysasema yhdistää Oulu-Joensuu -radan ja pohjoiseen Taivalkoskelle kulkevan radan. Laaja asema-alue ravintoloineen, tavaramakasiineineen, veturitalleineen ja rautatieläisten asuinalueineen on rakennettu monessa vaiheessa.

 

Mansardikattoisen asemarakennuksen vieressä on ravintola omassa rakennuksessaan. Lisäksi asema-alueella on asuinrakennuksia talousrakennuksineen sekä konttori ja tavaramakasiini. Asema-alueeseen olennaisesti kuuluvat veturitalli ja vesitorni sijaitsevat asema-alueen eteläpäässä.

Historia

Ajatus Kainuun yhdistämisestä rataverkkoon Joensuusta käsin oli herännyt katovuosien viljankuljetuksen yhteydessä 1880-luvulla. Savon radan valmistuminen Kajaaniin saakka 1904 nosti keskusteluun sen jatkamisen Pohjanlahden rantaan Ouluun. Joensuun suuntaan rata eteni Nurmekseen asti 1911.

 

Nurmes-Oulu-radan rakentaminen aloitettiin 1918. Kontiomäen liikennöinti alkoi 1922, jolloin arkkitehti Gunnar Aspelinin suunnittelema asemarakennus valmistui. Suuri osa asema-alueen muistakin rakennuksista valmistui 1920-luvulla; tavaramakasiini rakennettiin 1927 ja asemaravintola 1926. Erillisiä ravintolarakennuksia oli tehty isoille asemille 1910-luvulta lähtien.

Kontiomäeltä pohjoiseen kulkeva rata Taivalkoskelle valmistui ennen sotia 1935.

Kuvat/ Mediatalli LOGOMOTIIVI

bottom of page